fbpx

Haren Wassen, Haren niet wassen

 
Een aantal weken geleden kreeg ik van twee dames uit mijn coaching programma de vraag wat shampoo eigenlijk doet met je hormoonbalans. Los van deze vraag werd ik hier zelf ontzettend door geprikkeld, want hoe cool is het als mensen zo aan het denken gezet worden door mijn coaching dat ze zelfs onder de douche staan en denken; “Heej, dit spul zit ook in plastic. En wat zit er eigenlijk in?’.
 
 
Maar ja, toen moest ik antwoord geven en ontzettend toegeven dat ik zelf ook niet zo heel goed kijk naar verzorgingsproducten. Wel wat ik op mijn huid smeer, ik gebruik bijvoorbeeld make-up zonder troep en zonnebrand waar echt over nagedacht is maar shampoo en douchegel? Ik koop meestal wat er in de aanbieding is bij de drogist of krijg heerlijk ruikende zeepjes voor een verjaardag/bedankje/feestje en die gebruik ik dan gewoon.
 
 
Nu kon ik daar natuurlijk niet langer omheen. Ik ging op onderzoek uit en ondanks dat ik nog steeds vind dat je de eerste stap om de hormoonbalans goed te krijgen bij voeding moet houden, ben ik zelf helemaal omgeslagen. Ik schrok ontzettend van alles wat ik gelezen heb over shampoo en douchegel en alle chemische stoffen die wij mensen op onze huid smeren.
 
 

Wat doen we onze huid aan

 
De huid is ons grootste orgaan, en daar smeren of spuiten wij dus dagelijks zeker 10 (!!) verschillende chemische stofjes op. Denk maar eens aan het ochtendritueel, wat gebruik je allemaal.. Tandenpoetsen, douchegel gebruiken, gezicht reinigen, deodorant opdoen, bodylotion gebruiken, foundation, poeder, oog make-up, lippenstift of lippenbalsem, gel (of wax of schuim of.. ) in je haren, haarlak erover heen, geurtje op. En dan ben je nog niet eens echt aan de dag begonnen. Bizar vond ik het, en alleen de bewustwording hiervan is al interessant. We doen zoveel uit gewoonte, maar nu realiseer ik me pas wat ik allemaal op mijn lijf smeer.
 
 
Okee, terug naar het haren wassen. Dat leek mij nu een mooie uitdaging voor mezelf. Ik heb dun haar, volgens mijn kapster wel veel haar maar vooral dun. Het is iets beter geworden na mijn twee zwangerschappen, maar ik heb nu ook de mooie korte plukjes ertussen. Tsja, dat doen die hormonen dus ook met je . Dat dunne haar wordt snel vet en ik weet niet beter dan dat ik het iedere dag was. Soms sla ik een dag over, maar dat is meer omdat ik het dan niet praktisch vind of niet met heel nat haar wil slapen. Verder denk ik er eigenlijk niet zo bij na en is het gewoon onderdeel van mijn douche routine.
 

Doorbreken van de gewoontes, hoe dan?

 
En nu had ik dus besloten om mijn haar maximaal 1x per week te gaan wassen. WAAAT? Ja, dat betekent dus 7 dagen douchen zonder mijn automatische handeling. Ik besloot dit te doen omdat ik mijn haar rust wilde geven, maar vooral omdat ik minder chemische stoffen op mijn huid wilde smeren. Ik geef toe, het was de eerste week echt ontzettend lastig. De gewoonte doorbreken, er over nadenken dat ik niet automatisch met mijn hoofd onder de kraan ging (nat haar wat niet gewassen is vind ik nog viezer dan droog ongewassen haar) en de shampoo verbannen.
 
En nu, na drie weken moet ik zeggen dat het me steeds gemakkelijker afgaat. Ik weet dat psychologisch gezien een gedragsaanpassing gemiddeld 21 dagen nodig heeft, dus in dat opzicht klopt het wel. Ik merk dat ik minder de behoefte heb om mijn haren te wassen en ook lijkt het wel alsof mijn haar minder snel vet wordt. In de eerste week was dit echt op dag 2 al een drama en nu merk ik dat het op de 6e dag wat vervelend begint te worden. Maar juist die dag is dan voor mij een stimulans om nog een dag te wachten. Inmiddels red ik het dan ook makkelijk om 1x per week mijn haren te wassen.
 

Troep-vrije shampoo, waarom?

 
Ik was mijn haar nu ook met een ‘troep-vrije shampoo’. De markt hiervoor is enorm groot als je op onderzoek uit gaat en ik zag ook even door de bomen het bos niet meer. Je hebt de ‘NO POO’ methode en die gaat er eigenlijk vanuit dat je nooit meer je haren wast met verzorgingsproducten maar gewoon met water of natuurlijke alternatieven als klei, oliën of baking soda. Er zijn verschillende beweegredenen waarom mensen hieraan mee doen, zoals het milieu helpen of de portemonnee. Zelf vond ik dit iet wat te ver gaan, want ik vind wel echt dat mijn haar vies is na een aantal dagen. Vooral in de zomer als je meer buiten bent, wil ik toch graag ook het vuil van buitenaf verwijderen.
 
 
Dus nooit meer wassen was geen optie, maar ik wilde wel graag een natuurlijk alternatief. Na veel zoeken ben ik uiteindelijk uitgekomen bij ‘African Organics Baobab’. Ik heb voor deze shampoo gekozen omdat de basis Baobab, marula olie en inuline is. Dit zijn stuk voor stuk hele gezonde stoffen. Ik zal ze even kort toelichten:
 
Baobab is een superfood die ontzettend veel vitamine C bevat, veel antioxidanten heeft en daarnaast calcium, ijzer en vezels bevat.
Marula olie is de laatste tijd ontzettend in opkomst omdat het heel rijk is aan omega vetzuren en het is heel goed voor de huid, maar ook het haar.
Inuline, dat is een stofje wat ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo kan het diabetes type twee tegen gaan en remt het de worminfecties omdat het een prebiotische werking heeft.
 
Al met al drie mooie basisstofjes die in deze shampoo zitten en ik moet zeggen dat ik ook echt heel positief ben. Na 3weken (en dus 3x wassen) merk ik dat mijn haar veel beter zit, het lijkt wel voller te zijn en het oogt gezonder. En dat terwijl ik zeker 5 weken geleden, voordat we allemaal thuis kwamen te zitten, al naar de kapper had gemoeten maar dit steeds vergat.
 

Conclusie

 
Drie weken is natuurlijk heel kort om een echte conclusie te trekken maar ik ben positief verrast. Het gevoel dat ik minder chemische stoffen gebruik en dus weer iets bijdraag aan mijn hormoonbalans vind ik heel fijn. Daarnaast merk ik dus dat mijn haar er beter door is geworden en vind ik het prettiger om bewust om te gaan met cosmetica. Ik gebruikte ook altijd veel haarlak, maar op de een of andere manier heb ik dat nu ook al 3 weken niet aangeraakt. Mijn haar is ook minder zacht en dun geworden, althans zo voelt het. Het hangt niet meer plat op mijn hoofd na het wassen en ik krijg er wat makkelijker ‘volume’ in. Al is volume met mijn dunne haar relatief haha.
 
Nadelen? Jazeker, vanaf dag 6 voelt het alsof ik een pot wax op mijn hoofd heb hangen en kan ik niet anders dan mijn haar heel hoog op mijn hoofd doen. Dit kan ik alleen als ik thuis werk, want met deze coupe zou ik echt niet over straat gaan. Dus ik hoop dat ik daar doorheen ben als we weer op locatie mogen werken . Een ander nadeel vind ik dat de shampoo niet schuimt. Ik weet dat het schuimen van shampoo juist komt door de chemische stoffen en daardoor eigenlijk overbodig is, maar het gevoel is toch anders. Als ik nu mijn haren was voelt het een beetje alsof ik ze niet schoon heb gemaakt. Terwijl dat natuurlijk wel zo is.

Laatste nieuws, tips en weetjes

Het aantal IVF behandelingen neemt toe

Het aantal IVF behandelingen neemt toe

Fertiliteitsbehandelingen in NederlandHet aantal ivf-behandelingen in 2019 is ruim 14.000 behandelingen. Er zijn er in een jaar tijd 14.000 behandelingen uitgevoerd, puur en alleen IVF. Dat is nogal wat. En helemaal als je je bedenkt dat IUI de meest gebruikte methode...

Lees meer
Waarom is mijn menstruatie..

Waarom is mijn menstruatie..

Waarom is mijn menstruatie..  Sinds ik vier jaar geleden begon met mijn eigen praktijk krijg ik vrijwel dagelijks vragen binnen van vrouwen die voornamelijk gaan over menstruatie. Vragen waarmee de meeste al liepen toen ze in de puberteit zaten en vragen die nu weer...

Lees meer
Oestrogeen en progesteron

Oestrogeen en progesteron

De bekendste hormonen Oestrogeen en progesteronDeze blog zit vol met (achtergrond) info over de meest besproken hormonen van ons vrouwelijk lichaam; Oestrogeen en progesteron. In (bijna) iedere fase van onze cyclus is een van deze twee hormonen aanwezig en doet het...

Lees meer

© 2019-2020 VITHR Hormooncoach

 privacy statement   algemene voorwaarden   FAQ