fbpx

Fertiliteitsbehandelingen in Nederland

Het aantal ivf-behandelingen in 2019 is ruim 14.000 behandelingen. Er zijn er in een jaar tijd 14.000 behandelingen uitgevoerd, puur en alleen IVF.

Dat is nogal wat. En helemaal als je je bedenkt dat IUI de meest gebruikte methode is in een fertiliteitstraject. Die aantallen kan ik niet heel makkelijk vinden op internet, maar dit zijn er dus minimaal 14.001 geweest.

Ruim 28.000 behandelingen zijn er uitgevoerd. In 1 jaar tijd. 365 dagen als je de weekenden en feestdagen meerekent.

Dat zijn, met deze niet officiële en niet kloppende cijfers al ruim 76 behandelingen per dag.

Per dag worden er dus zeker 76 behandelingen uitgevoerd, iedere dag van de week*. 

**** HOEZO DOEN WE DAN NIETS PREVENTIEF?

Het is echt een van mijn grootste ergernissen dat we niets preventief doen aan vruchtbaarheid. Dat er nergens informatie is voor meiden in de leeftijd van 14-25 met welke preventieve dingen je allemaal kan doen om jouw kans op een zwangerschap te vergroten.

Ik heb mijn nichtje van 15 geappt. Of zij even haar biologie boek wilde openen en mij wilde sturen wat daarin staat over vruchtbaarheid en zwangerschap. Ik kreeg een hoop foto’s en er staat zeker geen onzin in, maar er staat helemaal niets over de eigen vruchtbaarheid.

Wat er in mijn ogen ontbreekt?

  • Informatie over wat de anticonceptie doet met je lijf
  • Zwanger worden is geen groot gevaar, we hoeven er niet bang voor gemaakt te worden
  • Informatie over dat zwanger worden in veel gevallen niet zo simpel is als dat het lijkt
  • Hormonen en gezondheid

Het is zo’n ontzettend gemis dat we gaan grijpen naar middelen als het niet lukt. Waarom niet voorkomen? Voorkomen is toch beter dan genezen?

Je kan namelijk zelf heel veel doen om je vruchtbaarheid te verbeteren. Want ik durf je op een briefje te geven dat alle vrouwen die nu die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan straks richting de overgang weer bij de huisarts zitten. Met ontzettend veel klachten.

En laten we hopen dat de huisarts dan een stuk verder is dan ‘ga maar aan de pil’. Want daarmee voorkom je het niet, je geneest het niet; je onderdrukt.

En dat hele onderdrukken, daar schiet je dus echt helemaal niets mee op. Je krijgt de klachten dubbel en dwars terug. Ooit komt het er een keer uit.

Preventief kan je zoveel doen. Er is zoveel te ontdekken aan je eigen lijf. Zoveel te verbeteren. Altijd!

  • Zit je in een medisch traject? Hoe sterker jouw eigen hormonale gezondheid is, hoe beter je tegen de synthetische hormonen kan.
  • Ben je je pas net aan het verdiepen in zwanger worden? Start dan nu! Dit is het moment, je voelt helemaal nog geen druk en je kan zoveel doen.
  • Zit je nog niet in een medisch traject? Te gek, want jouw lijf sterker maken op een natuurlijke manier gaat je niet alleen betere hormonale balans geven maar ook een veel leuker leven.

En dat laatste, dat verzin ik niet. Vanochtend had ik nog een coaching en zei een van de dames uit mijn 1:1 traject ‘ik voel me de afgelopen weken zoveel blijer. Geen idee waarom dat is, er is weinig veranderd verder maar ik geniet weer van kleine dingen’.

Preventief werken aan je hormonen. We zouden het allemaal moeten doen.

Liefs, Lotte

*Mijn cijfers kloppen natuurlijk totaal niet, ik heb alleen de IVF cijfers kunnen achterhalen. Pin me hier dus ook niet op vast, maar dat het minimaal dit aantal is durf ik je wel te zeggen. In mijn nieuwsbrief heb ik het nog niet eens over ICSI, behandelingen met clomid etc.

Laatste nieuws, tips en weetjes

Waarom is mijn menstruatie..

Waarom is mijn menstruatie..

Waarom is mijn menstruatie..  Sinds ik vier jaar geleden begon met mijn eigen praktijk krijg ik vrijwel dagelijks vragen binnen van vrouwen die voornamelijk gaan over menstruatie. Vragen waarmee de meeste al liepen toen ze in de puberteit zaten en vragen die nu weer...

Lees meer
Oestrogeen en progesteron

Oestrogeen en progesteron

De bekendste hormonen Oestrogeen en progesteronDeze blog zit vol met (achtergrond) info over de meest besproken hormonen van ons vrouwelijk lichaam; Oestrogeen en progesteron. In (bijna) iedere fase van onze cyclus is een van deze twee hormonen aanwezig en doet het...

Lees meer
Het belang van omega 3 bij een kinderwens

Het belang van omega 3 bij een kinderwens

Het belang van omega 3Afgelopen week kreeg ik 16 bloedtesten terug. Allemaal dames en 1 heer die in de afgelopen weken bij mij bloed hebben geprikt om te ontdekken waar zij staan. De bloedtest is breed en geeft inzicht in bijvoorbeeld vitaminetekort, mineralen, de...

Lees meer

© 2019-2020 VITHR Hormooncoach

 privacy statement   algemene voorwaarden   FAQ