fbpx

Het belang van omega 3

Afgelopen week kreeg ik 16 bloedtesten terug.

Allemaal dames en 1 heer die in de afgelopen weken bij mij bloed hebben geprikt om te ontdekken waar zij staan. De bloedtest is breed en geeft inzicht in bijvoorbeeld vitaminetekort, mineralen, de gezondheid van de darmen en de lever, belastingen van het systeem op celniveau en vetzuren balans.

En die laatste zetten mij behoorlijk aan het denken, want het valt mij op dat ik nog nooit iemand heb gezien met een goede vetzuren balans. Iedereen die een test doet heeft wel een verstoring op dit niveau. Dat heeft behoorlijk gevolgen voor onze gezondheid en juist in dit seizoen (hallo snot en hoest) is dat extra belangrijk om aandacht aan te geven.

Ik neem je vandaag even mee in het ‘waarom’ van omega 3. Waarom is dit zo belangrijk bij een kinderwens en welke fout maken de meeste mensen.

Waarom is omega 3 zo belangrijk

Omega 3 is een bouwstof van onze cellen, deze bouwstof draagt bij aan de groei en het herstel van de celmembranen. Ons lichaam kan geen omega 3 aanmaken en dus hebben we dit nodig in onze voeding.

Omega 3 ondersteunt het hart en de vaten, het kan het cholesterolgehalte verlagen en is belangrijk voor de hersenfunctie. En zoals ik net al zei is het dus mega belangrijk als bouwsteen voor de celmembranen. Deze blijven er soepel van en zo kan afval de cel uit en voeding erin. Bij een tekort aan omega 3 zijn er ontzettend veel klachten aan te linken zoals een droge huid, acne, gevoelig voor blaasontstekingen, een koortslip, snel vatbaar voor verkoudheden en virussen. En naast dit soort klachten merk je het ook in gedrag, juist omdat omega 3 zoveel impact heeft in de hersenen zie je vaak klachten als concentratieverlies, verminderd leervermogen, ADD en ADHD.

Oestorgeen, progesteron, DHEA (het ‘moeder hormoon’ waar alle andere hormonen uit voort komen), cortisol (ons stress hormoon) en testosteron worden allemaal gemaakt van cholesterol wat uit voedingssvetten komt. Dat betekent dus heel simpel gezegd dat je inname van vet essentieel is voor de hormoonproductie en het functioneren.

En daarnaast, omega 3 is nodig voor de hersenen. Op het moment dat je zwanger bent gaat jouw lijf het kindje laten groeien. Dat gebeurt vanuit jouw voorraad. Heb jij een laag gehalte omega 3? Dan wordt dat nog lager en zal je zien dat je vergeetachtig wordt. Minder cellen in de hersenen, het gaat immers naar de baby. Zwangerschapsdementie is ook aantoonbaar een gevolg van een tekort aan omega 3.  

Voeding en omega 3

In onze voeding zit te weinig omega 3 en teveel omega 6. Omega 6 is een bron van ontstekingen en in principe niet schadelijk, want met omega 3 hef je dit weer op. Het probleem is alleen dat wij in het westerse eetpatroon te weinig omega 3 binnen krijgen en te veel omega 6. De balans is dan zoek. Met als gevolg dat er ontstekingen ontstaan in het lichaam. En als er ontstekingen zijn in het lichaam wordt dit automatisch als eerste opgepakt en opgelost. Het lichaam geeft voorrang aan ‘ziekte’ aan te pakken en zal dan minder ruimte hebben voor de hormonen.

Kortom; ontstekingen vermijden en zo gezond mogelijk zijn om de hormonen te laten doen wat ze moeten doen.

En om dat te doen hebben we dus omega 3 nodig. Om voldoende omega 3 binnen te krijgen moet je 4-6 keer per week vette vis eten. Dit gaat dan over zalm, tonijn, makreel, sardines, haring of een plantaardige vorm zoals lijnzaad.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit redden, maar de meeste mensen redden dit niet.

Gevolgen hiervan zijn op korte termijn klachten als PMS klachten, verminderd libido en menstruatie problemen. Op de lange termijn kan dit klachten en ziektes veroorzaken als concentratie problemen, vergeetachtigheid, ontstekingsziektes, MS, alzheimer en bepaalde soorten kanker.

De meest gemaakte fout bij het inzetten van omega 3

Omega 3 is een hot topic en ik geef het toe; als je zo alle voordelen op een rijtje ziet staan dan wil je gelijk naar de winkel rennen om een supplement te gaan slikken. Want 4-6 keer per week vette vis eten is best uitdagend en daarnaast behoorlijk prijzig. Ook moet je dan nog maar afwachten of je echt verse vis hebt en niet een kweekvis, want ook de visboer moet z’n best willen doen voor kwaliteitsvis.

Maar dat rennen naar de winkel, daar gaat het dus mis. Het bijslikken van een omega 3 supplement is de meest gemaakte fout. De meeste varianten bevatten namelijk niet heel veel werkzame stof of de olie die gebruikt wordt is niet zo zuiver. Vis kan van zichzelf namelijk behoorlijk wat kwik, lood en/of PCB’s bevatten en deze stoffen wil je niet in je supplement hebben.

Daarnaast smaakt de meeste vis olie naar vis en zijn de supplementen in capsule vorm geoxideerd en dus minder werkzaam.. Kortom; waar doe je goed aan?

☾ Kies altijd voor een supplement met een lage totox-waarde. Dit laat zien hoe zuiver de omega 3 is.

☾ Kies je voor capsules weet dan dat de werkzame stof veel lager is door de verhitting en je dus een veel hogere dosis nodig hebt om aan de resultaten te komen.

☾ Heb je een olie maar smaakt die naar vis? Gooi deze onmiddellijk weg. Ook dit is een niet pure olie en daar kan jouw lijf weinig mee.

☾ Kijk altijd naar een omega 3 supplement met EPA/DHA erin.

☾ Gebruik in de eerste 1 á 2 maanden altijd een dubbele dosis om het niveau om hoog te krijgen.

Wil je het echt goed aanpakken? Dan adviseer ik je om te starten met de olie van Eqology. De zuiverste op de markt en de enige die direct na de vangst koud geperst wordt. In onderstaand stukje leg ik je uit waarom deze olie zo fantastisch is.

Eqology

De olie van Eqology is de zuiverste op de markt. Onderzoeksrapporten tonen een totox-waarde (totale oxidatiegraad en geeft aan hoe zuiver een omega 3 is) van 3,9 aan. Dat is de laagste waarde ter wereld. Bij een lage waarde kunnen de cellen het beter opnemen en wordt de lever niet belast met giftige stoffen. Bij capsules ontstaat oxidatie door verhitting tijdens de capsulering en blootstelling aan zuurstof; geoxideerde omega 3 vetzuren kunnen niet worden ingebouwd in de celmembranen en verhogen juist de belasting in het lichaam.

De olie van Eqology wordt direct na de vangst koud geperst, binnen een half uur. Er worden arctische vissen gebruikt(koud), waardoor de oxidatiegraad laag is.

  • Het is de hoogst gedoseerde olie, en houdt rekening met je lichaamsgewicht. Na 4 maanden gebruik zit je daarom binnen de 1:4 index (omega 3:6 verhouding. Een index boven de 1:4 geeft je een hoger risico op bovenstaande ziektebeelden.) Maandelijkse dosis 635 mg EPA en 905 mg DHA, de eerste 2 maanden zelfs dubbel gedoseerd.
  • Het DHA vetzuur in de olie is hoger dan het EPA vetzuur. DHA is de bouwstof voor je hersenen/zenuwen en celmembranen in het algemeen. EPA is het ontstekingsremmende vetzuur. Van EPA kan geen DHA worden gemaakt, maar omgekeerd wel. Zo kan je lijf precies reguleren hoeveel EPA het nodig heeft.

Het aanvullen van de voorraad omega 3 in je cellen duurt een aantal maanden. Eqology kiest er daarom voor om een pakket voor 6 maanden, of een maandelijks abonnement gedurende 6 maanden aan te bieden. Je bent dan zeker van een juiste verhouding omega 3/6 en de bijkomende gezondheidsvoordelen zoals een betere eicelkwaliteit, betere vruchtbaarheid, goed werkend immuunsysteem, hormoonfunctie, meer energie etc.

Je kan Eqology niet zomaar kopen in de winkel. Het merk werkt echt uitsluitend met gezondheidsprofessionals samen en je kan hiermee starten via de therapeut.

Je kan je via deze onderstaande link inschrijven, ik regel dan dat je de olie thuis gestuurd krijgt.

>>>> Klik hier om jouw omega 3 aan te vragen

Je betaalt puur de olie en verzendkosten, er zijn geen kosten aan verbonden dat het ‘via’ mij loopt. Ik werk juist graag samen met dit soort bedrijven om deze kennis te delen, want hoe meer mensen werken aan de hormonale gezondheid hoe beter.

Laatste nieuws, tips en weetjes

Het aantal IVF behandelingen neemt toe

Het aantal IVF behandelingen neemt toe

Fertiliteitsbehandelingen in NederlandHet aantal ivf-behandelingen in 2019 is ruim 14.000 behandelingen. Er zijn er in een jaar tijd 14.000 behandelingen uitgevoerd, puur en alleen IVF. Dat is nogal wat. En helemaal als je je bedenkt dat IUI de meest gebruikte methode...

Lees meer
Waarom is mijn menstruatie..

Waarom is mijn menstruatie..

Waarom is mijn menstruatie..  Sinds ik vier jaar geleden begon met mijn eigen praktijk krijg ik vrijwel dagelijks vragen binnen van vrouwen die voornamelijk gaan over menstruatie. Vragen waarmee de meeste al liepen toen ze in de puberteit zaten en vragen die nu weer...

Lees meer
Oestrogeen en progesteron

Oestrogeen en progesteron

De bekendste hormonen Oestrogeen en progesteronDeze blog zit vol met (achtergrond) info over de meest besproken hormonen van ons vrouwelijk lichaam; Oestrogeen en progesteron. In (bijna) iedere fase van onze cyclus is een van deze twee hormonen aanwezig en doet het...

Lees meer

© 2019-2020 VITHR Hormooncoach

 privacy statement   algemene voorwaarden   FAQ