De bekendste hormonen
Oestrogeen en progesteron
Deze blog zit vol met (achtergrond) info over de meest besproken hormonen van ons vrouwelijk lichaam; Oestrogeen en progesteron.
In (bijna) iedere fase van onze cyclus is een van deze twee hormonen aanwezig en doet het zijn ding -uiteraard in de meest ideale situatie en uitgaande van hormonale balans.
Fase 1 is de menstruatie fase en in deze fase is het vooral progesteron wat aan het werk is. Dit hormoon zorgt er nu voor dat het baarmoederslijmvlies afgevoerd wordt; oftewel de menstruatie. Daarnaast speelt het hormoon gelijk een rol in het vormen van de nieuwe fase door de follikels te rijpen in de eierstokken.
Fase 2 wordt ook wel de oestrogeen fase genoemd en begint direct na het eindigen van de menstruatie (zie hier al een mogelijke disbalans, hoe minder soepel dit in elkaar overgaat hoe gevoeliger voor disbalans). Die follikels die in fase 1 gestart zijn met rijpen moeten nu gaan ontwikkelen en door rijpen. Deze follikels rijpen in de eierstokken en produceren oestrogeen. Dit heeft effect op hoe wij ons voelen. Oestrogeen is ook wel het ‘vrouwelijke hormoon’ omdat het zorgt voor een vrouwelijker gevoel. Ook zorgt het voor meer glans aan het haar, je lippen worden wat voller, je voelt je prettiger en het libido stijgt.
Fase 3 is de ovulatie fase maar ik noem het altijd de ‘Beyonce fase’ omdat je je dan echt een soort Queen B kan voelen. Je voelt je on top of the world en dat straal je uit. Het libido stijgt nog meer (onder leiding van oestrogeen) en dat is superhandig van het lichaam want in deze fase valt ook de eisprong. Hoe meer zin je hebt, hoe groter de kans op voortplanting. Maar let op, want ook in deze fase is er weer een grote kans op disbalans omdat zowel oestrogeen nog iets doet als progesteron. Deze laatste stijgt vanaf de ovulatie snel, maar wordt altijd onderdrukt door oestrogeen.
Fase 4 is volop progesteron, mits oestrogeen niet dominant is. Idealiter wordt oestrogeen in deze fase volop afgebroken en kan progesteron pieken maar helaas is dit proces complex en verloopt het niet altijd zo soepel. Progesteron moet nu een belangrijke rol vervullen om de baarmoeder klaar te stomen voor de innesteling en ervoor te zorgen dat het bevruchte eitje blijft plakken. Gebeurt dit? Dan blijf je progesteron produceren.
Je ziet dat deze twee hormonen dus in alle fases aan de orde zijn en zowel in het begin van de cyclus als aan het eind elkaar overlappen. Het luistert nogal nauw qua balans hierin, want oestrogeen is altijd dominant. Progesteron laat zich makkelijk naar de achtergrond drukken en dat wil je niet want het zorgt immers voor het innestelen.
Het is daarom een van de belangrijkste punten om deze hormonen in balans te krijgen. En nu hoor ik je denken.. Want hoe doe je dat dan?
Daar heb ik uiteraard een aantal tips voor:
- Kies tijdens de eerste fase voor warme voeding, om je lijf te ondersteunen. Denk aan stoofpotjes, soep en ijzerrijke voeding uit groene bladgroentes.
- Geef je lever in de 2e fase van de cyclus een boost, want hoe beter de lever werkt hoe beter oestrogeen afgebroken kan worden. Vermijd alcohol, let op toxines in voeding, gebruik geen plastic en voeg kruiden als gember en kurkuma toe aan de voeding. Ook atrisjok is een goede groenten die bijdraagt aan de ontgifting.
- In de derde fase is het handig om DIM rijke groentes toe te voegen. Dit is bijvoorbeeld bloemkool of paksoi. Deze groenten hebben invloed op de oestrogeen balans zodat er niet teveel oestrogenen blijven rondzweven.
- Laat in de laatste fase van de cyclus de koffie staan. Koffie zorgt voor een stijging in cortisol (het stresshormoon) en een bron van cortisol is progesteron. Hoe meer cortisol, hoe minder vrije progesteron. Ben je nu een echte koffie leut? Start dan niet in de ochtend gelijk met koffie, maar pas na het ontbijt. En voeg er een lepeltje kokosolie aan toe, vetten balanceren weer.
In mijn stappenplan heel duidelijk terug vinden welke stappen jij het beste kan zetten in de fases van de cyclus. Want ons lijf heeft iedere fase weer iets anders nodig.
>> Klik hier om het stappenplan te bekijken
Liefs, Lotte
Laatste nieuws, tips en weetjes
Het aantal IVF behandelingen neemt toe
Fertiliteitsbehandelingen in NederlandHet aantal ivf-behandelingen in 2019 is ruim 14.000 behandelingen. Er zijn er in een jaar tijd 14.000 behandelingen uitgevoerd, puur en alleen IVF. Dat is nogal wat. En helemaal als je je bedenkt dat IUI de meest gebruikte methode...
Waarom is mijn menstruatie..
Waarom is mijn menstruatie.. Sinds ik vier jaar geleden begon met mijn eigen praktijk krijg ik vrijwel dagelijks vragen binnen van vrouwen die voornamelijk gaan over menstruatie. Vragen waarmee de meeste al liepen toen ze in de puberteit zaten en vragen die nu weer...
Het belang van omega 3 bij een kinderwens
Het belang van omega 3Afgelopen week kreeg ik 16 bloedtesten terug. Allemaal dames en 1 heer die in de afgelopen weken bij mij bloed hebben geprikt om te ontdekken waar zij staan. De bloedtest is breed en geeft inzicht in bijvoorbeeld vitaminetekort, mineralen, de...
© 2019-2020 VITHR Hormooncoach