fbpx

Waarom is mijn menstruatie.. 

Sinds ik vier jaar geleden begon met mijn eigen praktijk krijg ik vrijwel dagelijks vragen binnen van vrouwen die voornamelijk gaan over menstruatie. Vragen waarmee de meeste al liepen toen ze in de puberteit zaten en vragen die nu weer opkomen rondom een kinderwens. Het zijn vaak vragen zoals:

  • Waarom is mijn menstruatie ineens zo kort?
  • Waarom is mijn menstruatie zo lang?
  • Waarom lukt het niet om mijn menstruatie korter te krijgen?
  • Waarom voel ik me de ene week prima en de andere week heel down?
  • Waarom heb ik zoveel pijn tijdens mijn menstruatie?
  • Waarom ben ik niet ongesteld?
  • Waarom verlies ik nauwelijks bloed?
  • Waarom verlies ik zoveel bloed
  • Waarom kan ik soms zo boos zijn en daarna weer intens verdrietig?

Het antwoord hierop is: Het zijn de hormonen.

Hormonen beheersen het leven van alle mensen, ook van mannen, en zorgen voor al deze vragen. Althans, als ze niet helemaal in balans zijn en hun werk goed doen.

Hormonen ondersteunen alle processen in het lichaam.

Als jij hongerig (en chagrijnig) bent, wordt dat aangestuurd door het hormoon ghreline en leptine. Als je gestrest bent pompen de hormonen cortisol en adrenaline bloed krachtig door je lijf zodat jij kan overleven. Als je naar bed gaat neemt het hormoon melatonine de overhand om ervoor te zorgen dat jij kan slapen en in de ochtend zorgt het hormoon cortison er weer voor dat je (meestal) fris en fruitig wakker kan worden.

En zo zorgen onze hormonen ook voor onze menstruatiecyclus, het gedrag dat je tijdens de cyclus vertoont en je zin in bijvoorbeeld seks.

Een van de belangrijkste dingen in mijn begeleiding is dan ook altijd inzicht te creeren zodat jij de cyclus kan gaan begrijpen. Een vrouwelijke cyclus is namelijk veel meer dan een aantal dagen bloedverliezen, chagrijnig zijn of vruchtbaar zijn. Het beheerst letterlijk je leven, dus wel zo prettig als je dit begrijpt.

Je zult ontdekken dat jij in je dagelijkse leven heel veel invloed kan uitoefenen op de vragen die hierboven staan. Je kan überhaupt heel veel invloed uitoefenen op hoe jij je voelt, als je de juiste knoppen bij de hormonen weet te vinden.

Herken jij de signalen van je cyclus?

Liefs, Lotte

 

 

 

Laatste nieuws, tips en weetjes

Het aantal IVF behandelingen neemt toe

Het aantal IVF behandelingen neemt toe

Fertiliteitsbehandelingen in NederlandHet aantal ivf-behandelingen in 2019 is ruim 14.000 behandelingen. Er zijn er in een jaar tijd 14.000 behandelingen uitgevoerd, puur en alleen IVF. Dat is nogal wat. En helemaal als je je bedenkt dat IUI de meest gebruikte methode...

Lees meer
Oestrogeen en progesteron

Oestrogeen en progesteron

De bekendste hormonen Oestrogeen en progesteronDeze blog zit vol met (achtergrond) info over de meest besproken hormonen van ons vrouwelijk lichaam; Oestrogeen en progesteron. In (bijna) iedere fase van onze cyclus is een van deze twee hormonen aanwezig en doet het...

Lees meer
Het belang van omega 3 bij een kinderwens

Het belang van omega 3 bij een kinderwens

Het belang van omega 3Afgelopen week kreeg ik 16 bloedtesten terug. Allemaal dames en 1 heer die in de afgelopen weken bij mij bloed hebben geprikt om te ontdekken waar zij staan. De bloedtest is breed en geeft inzicht in bijvoorbeeld vitaminetekort, mineralen, de...

Lees meer

© 2019-2020 VITHR Hormooncoach

 privacy statement   algemene voorwaarden   FAQ